Af Ulla Brita Gregersen
Udfordringer i stedet for tomgang
Gamle vokser ved at blive brugt
Engagement og udfordringer giver den 3. alder værdighed og mening
Et søm i tæppet er bedre end et i hoften’
En kampagne der blev honoreret med EUs sundhedsoplysningspris.

Motivering til frivilligt arbejde
Udfordringer i stedet for tomgang Gamle vokser ved at blive brugt Engagement og udfordringer giver den 3die alder værdighed og mening Et søm i tæppet er bedre end et i hoften’ En kampagne der blev honoreret med EUs sundhedsoplysningspris.
Spørger man Ulla Brita Gregersen, hvordan hun arbejder, så beskriver hun det først og fremmest som en lytten og inspiration: “Jeg er kulvognen, de gamle er lokomotivet, min rolle er iscenesætterens og inspiratorens. Så jeg lytter til de gamle, prøver at finde ud af, hvad de har lyst til, og giver dem mod til at gøre det, de gerne vil. De gamle skal bringes ud over ‘det kan man ikke i min alder’-holdningen. Arbejdet skal være meningsfyldt for dem, og der skal skabes kontakt, så de gamle ikke lukker sig inde i deres egen verden. Efter modellen først-at-oplive-så-at-oplyse”.

Undgå omklamring
“For mig at se, har vi brug for de frivillige, men vi skal passe på ikke at institutionalisere dem i systemer og kurser. Vi skal undgå omklamringen og de mange farlige regler. For tiden tales der f.eks. om en grundlov for det frivillige arbejde. At besøgsvennen ikke må røre støvsugeren. Men måske er det lige det, der i den givne situation er brug for. Så må man tage nappet med. Det er som med kærlighed, lykke og medmenneskelighed – det kan ikke hegnes ind. For så dør det”. Vi skal ikke glemme, at der er mange, som laver noget godt i det stille uden for foreninger og organisationer. Vil vi til at bestemme for meget over dem, så visner det.
En af de mange ting, hvor Ulla Brita har været inspirationskilde er bøgerne. De gamle har skrevet ‘Kære børn og børnebørn’, ‘Det mener de gamle selv’, ‘Det bedste ved at have en bedste’, ‘Det bedste ved at have et barnebarn’, kogebogen ‘God livsappetit, sund madglæde’, ‘Godt sagt, du gamle’ og mange flere.

Kontakt Ulla Brita Gregersen Tlf. 2332080