Organisation
Der etableres en organisation efter modellen i afsnittet samarbejde med kommunen med følgende hovedpunkter.
1. Valg af byggegrund og foreløbig størrelse på byggeriet samt servicefaciliteter
2. Afdækning af interesser blandt ældre og efterlønnere i kommunen baseret på spørgeskema*
3. Hvem vil købe/leje
4. Indkaldelse til borgermøde, hvor projektet præsenteres.
5. Endeligt valg af størrelse på byggeriet
6. Nedsættelse af styregruppe og projektgruppe, der indgår aftaler om byggeriet
7. Samarbejdsaftaler mellem forening/seniorpark og kommune/region
Indfaldsvinklen er basisviden om den enkeltes interesser.
Ved fra start at kunne koble folk med fælles interesser skabes der hurtigt et nyt netværk udover venner, børn og børnebørn.
De der har arbejdet hele livet og ikke beskæftiget sig med andet, går ofte i stå når de pensioneres. De skal have information om, hvordan de kan engagere sig, og om hvem der kan hjælpe dem, hvis de har behov for det. Frivilligt arbejde er vigtigt både for modtager og yder. Det giver god kontakt til andre, det er sjovt og hyggeligt, og man gør nytte.
Alle pensionister og efterlønnere må derfor – og gerne et par år før – (ved direkte henvendelse fra kommunen, f.eks. kanaliseret gennem det lokale ældreråd) udfylde et spørgeskema om deres forskellige fritidsinteresser for at de kan få tilbud om at komme i kontakt med andre med lignende interesser.
På basis af holdnings/interessesammenfald kan der i Seniorparker laves foreninger på ganske almindelige foreningsvilkår, hvor de forskellige interessegrupper selv organiserer deres forening og interessefællesskab og lejer eller får stillet lokaler til rådighed i centret. Kontingentbetalinger kan tænkes byttet med arbejde for fællesskabet.
Afdækningen af interesser og holdninger er kernen i at kunne skabe en velfungerende organisation hovedsagelig baseret på frivillig arbejdskraft.
* Spørgeskema